NÅGON SORTS BLOGG...

augusti 2011: Det här skrev jag för två år sedan - och det är fortfarande precis likadant, det svarta fåret bräker än...

Chefer i reklam-TV

Vid mina utlandsvistelser har jag ägnat en del tid åt att titta och begrunda reklam i olika länder. Reklamen säger ganska mycket om koderna som tas för givet i ett samhälle.

Nu har jag åter rotat mig i Sverige, startat eget företag inom media- och kulturområdet, och sitter hemma och tittar på film en kväll. Hinner med ganska många reklamavbrott under filmens gång. Och min genustränade hjärna reagerar. Alla dessa affärsmän! Var är affärskvinnorna? De kvinnliga cheferna lyser markant med sin frånvaro i reklamen denna kväll, liksom de flesta andra kvällar:

Eniros Supersöksite lanseras med ett manligt troll som har en distingerad man i 60-årsåldern till chef.

I Tele 2´s cheap/sheepsatsning på svarta får sitter det manliga chefsfåret bakom sitt stora skrivbord. Han avfärdar den utklädde jobbsökande mannen och avslutar med att via snabbtelefonen be sin kvinnliga sekreterare komma in med förfriskningar.

Läkerol får underhuggaren att lätta sitt hjärta framför sin chef bakom skrivbordet, chefen är en distingerad herre i 60-årsåldern.

Och så dyker allas vår ICA-Stig upp, kanske inte lika mörkröstad och respektingivande men ändå en gråhårig man som närmar sig de 60.

… listan kan göras ännu längre.

Ingenstans hittar jag i reklamen representanter för Kvinnan som egenföretagare och chef!

Visst susar Hon förbi här och där i reklamen - Hon dricker nyttig bakteriekultur för att klara stressen på jobbet, Hon fortsätter äta sina magra flingor för att behålla figuren, Hon kan till och med gå ut i bara trosorna för att knuffa igång bilar som fått motorstopp… Men jag har inte sett vare sig yngre eller äldre Kvinna bakom Stort Mahognyskrivbord i reklampauserna.

Vad säger detta om vårt jämställda Sverige 2009?

 
   

 

 

       

© 2011 MediaCollage Sthlm  All Rights Reserved                                                                             Kontakt: hanna@mediacollage.nu        Tel: 0709-817609